سمینار پیدا و پنهان دفتر فنی
دفتر فنی قلب تپنده پروژه است
چهارمین نشست حضوری از سلسله رویدادهای 25 سالگی خانه عمران با عنوان پیدا و پنهان دفتر فنی در روز سه شنبه 3 بهمن ماه ساعت 17 تا 21 با سخنرانی اساتید محترم، جناب مهندس خلیلی و جناب مهندس طاهریان برگزار شد.
در این سمینار که به شکل تعاملی با شرکت کنندگان برگزار شد، توسط جناب مهندس خلیلی با تعریف فازهای معماری آغاز شد. از فاز صفر که مطالعات اولیه در مورد پروژه است تا فاز یک که طراحی و کانسپت اولیه، پرزانته و ماکت پروژه می باشد. همچنین تعاریف فاز دو که مرحله طراحی نهایی و تعیین جزئیات است و فاز سه که تهیه نقشه های اجرایی و تحویل نقشههای اصلیست نیز به شرکت کنندگان توضیح داده شد.
نقش شما در پروژه چیست؟
نکته اصلی که در این مبحث ارائه شد پاسخ به این سوال است که برای تعیین شغل آینده از فاز صفر تا سه (مطالعات تا اجرا) تمایل دارید در کدام مرحله کار کنید. آیا در بخش تحقیق بازار می خواهید کار کنید و به بررسی شرایط و اقلیم های مختلف و… بپردازید یا طراح خوبی هستید و یا اینکه نقشه کش (Drafter)خوبی هستید. براساس این شناخت خود، می توانید برای تعیین مسیر شغلی به صورت درست گام بردارید.
نکته دیگر اینکه پروژه مجموعه ای از مهارت ها و تخصص ها است. به طور مثال نقشه های فاز دو شامل جزئیات، نازک کاریها، ابعاد، مقاطع، کفسازیها و… می باشد. پس به عنوان یک فاز دو کار باید پکیجی باشید از شناخت مواد مصالح، آگاهی از دیتیل ها، آیین نامه ها ، فرآیند پروژه و … ( صفر تا صد).
ارکستر پروژه ساختمانی چگونه کار می کند؟
در ادامه سمینار، توسط جناب مهندس طاهریان به بحث مهم عدم ارجحیت مهندس عمران و معماری پرداخته شد، با ذکر این مثال که پروژه ساختمانی مشابه یک موسیقی است که یک نفر نت را می نویسد، فرد دیگر نوازنده می باشد و رهبر ارکستری نیز آنها را هدایت میکند. اگر نوازنده لحظهای اشتباه کند همه چیز خراب می شود یا رهبر ارکستر لحظه ای در مدیریت بند خود خطا کند آن موسیقی بهم خواهد ریخت. بنابراین عمران و معماری وابسته به یکدیگر می باشد. در واقع در کنار هم قرار گرفتن اجزای عمران و معماریست که نتیجه پروژه را حاصل میکند.
نکته دیگری که در این مبحث ارائه شد بحث عدم توجه افرادیست که در این حرفه کار میکنند به بحث مهم اجزای پروژه ست. به طور مثال امروزه مهندسان انتخاب مصالح را درک نمیکنند یا به رنگ توجهی ندارند. از آنها سوال میشود که چرا بی توجهی میکنید و پاسخی که دریافت میشود آن است که این قصه مد شده است. نتیجه این تفکر ساخت ساختمان های ناایمن و بد فرم است.
لایه های تخصصی پروژه های ساخت و ساز
مبحث مهم دیگری که در این سمینار مطرح شد این بود که در عرصه ساخت و ساز بازیگرهای مختلفی کار میکنند که شامل هسته مرکزی و چندین لایه دیگر می باشد. سه ضلع هسته مرکزی شامل پیمانکار، کارفرما و طراح -مشاور می باشد.
دایره اول: دایره تامین و توزیع مصالح و… ، دایره دوم: قانونگذار، شهرداری، اسناد و… دایره سوم: محققین، دانشگاهها و موسسات آموزشی همچون خانه عمران می باشد.
پروژه چیست؟
بخش دیگری از سمینار به تعریف پروژه پرداخته شد که مجموعه ای از فعالیت های هدفمند که دارای ارتباط منطقی با یکدیگر بوده که در بازه های زمانی معین و با استفاده از منابع مالی از پیش تعیین شده می باشد. بنابراین در یک پروژه مدیریت های مختلفی وجود دارد شامل مدیریت منابع انسانی، مدیریت مالی، مدیریت زمان بندی، مدیریت کیفیت و…
تعریف بعدی به دفتر فنی پرداخته شد که افرادی با گرایش ها وتخصص های مختلف در کنارهم قرار می گیرند و بخش های فنی یک پروژه را انجام میدهند. در واقع دفتر فنی قلب تپنده پروژه است.
اهمیت درک نقشه در پروژه های ساختمانی
بحث نقشه زبان مشترک بین طراح و سازنده می باشد. نقشه های اجرایی همان چیزیست که بعدا در عمل دیده خواهد شد. یکی از مشکلات قسمت های اجرایی عدم کامل بودن نقشه می باشد که ساخت را شروع و به مرور نقشه را تکمیل میکنند.
مبحث دیگری که در این سمینار مطرح شد بحث کارگاه ساختمانیست. رئیس کارگاهی که متره بلد نباشد یا نقشه را نتواند بخواند بی فایدست.
مهارت های نرم افزاری در دفتر فنی جهت ترسیم
تفاوت دو نرم افزار Revit و Autocad می باشد که نرم افزارهای اساسی در ترسیم نقشه های ساختمانیست. مهندس خلیلی در این بخش از سمینار نمونه نقشه های ترسیم شده در پروژه های بزرگ ساختمانی را جهت بررسی به شرکت کنندگان نشان دادند و تحلیلی روی آن انجام شد.
در نهایت بحث مهمی را جناب مهندس طاهریان مطرح کردند. سه المان سواد، تفکر و تیم ورک در دفتر فنی مهمترین شاخصه یک دفتر فنی عالیست که متاسفانه در شرایط کنونی این المان ها در کشور ما رعایت نمیشود و خروجی آن پروژه های بی کیفیت ساختمانی است.
دیدگاهتان را بنویسید