همه چیز درباره مهندسی عمران
یکی از زیرشاخههای مهندسی در دانشگاه، رشته مهندسی عمران است که به طور خلاصه در آن، آموزش و یادگیری مهارتهایی چون طراحی، نگهداری و ساخت سازههایی چون جادهها، پلها، کانالها و.. صورت میگیرد.
مهندسی عمران از جمله پرطرفدارترین و بهترین گرایشهای رشته ریاضی فیزیک است که در بطن خود آباد کردن و ساختن را پرورش میدهد. این رشته اغلب برای افراد شناخته شده است، چرا که ساخت و ساز مسکن به عنوان یک دغدغه مهم در هر جامعهای تلقی میشود که به واسطه همین تفکر، اغلب افراد از ساخت سازه و ساختمان در جایگاه شغل مهندسی عمران یاد میکنند؛ به همین دلیل هم در کشور انگلیس تمام رشتههای مرتبط با تمدن سازی و آبادانی با عنوان مهندسی عمران خوانده میشوند. همچنین ناگفته نماند که با توجه به اهمیت ساخت و ساز، این رشته همیشه بازار کار خود را دارد و حتی روزبهروز نیاز به آن پررنگتر میشود؛ چرا که این رشته در هر صورت نیاز به نیروی انسانی دارد و بخش عمدهای از آن با هوش مصنوعی قابل تصرف نیست؛ از همین رو هم میتوان گفت این رشته یک مهارت آیندهدار است که پیشرفت آن تضمین میشود. لذا میخواهیم در ادامه این مطلب به نقد و بررسی صفر تا صد مهندسی عمران بپردازیم و تمام اطلاعات مهمی که لازم است راجع به مهندسی عمران بدانید را بیان خواهیم کرد.
رشته مهندسی عمران
همانطور که پیش از این هم ذکر کردیم، رشته مهندسی عمران (Civil Engineering)، به عنوان یکی از زیرمجموعههای گروه فنی ریاضی معرفی میشود که به منظور ساخت سازههای ساختمانی و غیرساختمانی مورد آموزش قرار میگیرد.
با توجه به اینکه در کشور ایران، دانشگاه رفتن ملزم به قبولی در آزمونی موسوم به کنکور است، بسیار اهمیت دارد که پیش از شروع تلاش برای قبولی در کنکور، رشته مورد نظر خود را انتخاب کنید تا بر اساس نیاز آن رشته درس بخوانید؛ به این صورت که هیچ محدودیتی برای کنکور وجود ندارد، حتی اگر محصل رشته تجربی هم باشید و به مهندسی عمران علاقمند باشید، میتوانید در کنکور ریاضی شرکت کنید و با کسب رتبه مورد نیاز، برای ثبت نام در رشته مهندسی عمران اقدام کنید. البته موضوع مورد بحث ما به هیچ وجه در رابطه با کنکور ریاضی و چگونگی قبولی در آن نیست، بلکه ما میخواهیم صفر تا صد مهندسی عمران را به صورت جامع و کامل مورد بررسی قرار دهیم. اگر اکنون یک دانشجوی مهندسی عمران هستید، یا هنوز شک دارید که این رشته را انتخاب کنید یا نه و یا حتی میخواهید در خصوص آینده این رشته اطلاعاتی کسب کنید، نیاز است که چیزهایی فراتر از یک تعریف ساده از مهندسی عمران بدانید؛ این موارد شامل گرایشها، بازار کار، درآمد، طریقه مهاجرت و.. میشوند.
گرایشهای مهندسی عمران
با در نظر گرفتن اهمیت رشته مهندسی عمران و اینکه تعداد زیادی از دانشجویان محصل در این رشته قصد ادامه تحصیل دارند، میتوان به این نتیجه دست یافت که اطلاع از گرایشهای این رشته یک موضوع مهم در تعیین مسیر آینده کاری است.
گرایش مهندسی سازه
از جمله بهترین و شناخته شدهترین گرایشهای مهندسی عمران، مهندسی سازه است که در آن به ساخت و ساز و طراحی بناها پرداخته میشود. البته تمرکز اصلی این رشته بر روی ساخت و ساز است؛ همچنین که تمامی سازههایی چون پلها، سدها و سازههای صنعتی بزگ نیز دز حیطه فعالیتی این رشته برآورد میشوند.
گرایش ساختمان های هوشمند
توجه به منابع تجدیدپذیر و جایگزینی آنها با سوختهای فسیلی منجر شده است که گرایش ساختمانهای هوشمند در مهندسی عمران، به یک بحث داغ تبدیل شود. لذا واضح است که تمرکز اصلی گرایش ساختمانهای هوشمند بر روی ساخت و ساز ساختمانهایی با حداقل میزان مصرف سوختهای فسیلی و یا به عبارتی ساخت ساختمانهای سبز است که دوستدار محیط زیست هستند. ناگفته نماند که از مهمترین دلایل محبوبیت این رشته، آینده خوب کاری و فرصتهای تحصیلی آن در مقطع دکتری برای خارج از کشور هستند.
گرایش مهندسی حمل و نقل
از نمونه راحتترین گرایشهای ارشد مهندسی عمران میتوان به مهندسی حمل و نقل اشاره کرد که بر روی کلیه روشهای انتقال متمرکز است. با وجود اینکه این رشته راحت است اما بسیار ضروری محسوب میشود و همچنین آینده شغلی آن در وزارت راه و شهرسازی، سازمان حمل و نقل هوایی، ریلی و دریایی است.
گرایش مهندسی زلزله
زلزله یکی از حوادث طبیعی است که در زمان وقوع ویرانیهای زیادی به بار میآورد. به همین علت گرایش مهندسی زلزله نیز وجود دارد تا تمام تمرکز دانشجویان بر روی طراحی و ساخت بناها و تاسیسات مقاوم در برابر زلزله باشد. همینطور که این گرایش فرصتهای شغلی خوبی را در کشورهای زلزله خیز رقم میزند.
گرایش محیط زیست
با توجه به اهمیت حفاظت از محیط زیست مانند هر رشته دیگری، برای مهندسی عمران نیز گرایش محیط زیست تعریف شده است تا به این وسیله بر روی مسائلی چون کنترل هوا، خاک و آب، تمرکز شود.
گرایش مدیریت منابع آب
شناسایی منابع آب، بهینه کردن آب، نحوه انتقال و توزیع آن و.. بر عهده دانشجویان رشته مهندسی عمران است به همین دلیل در گرایش مدیریت منابع آب ساخت انواع سد، کنترل بهینه فاضلاب و.. مورد آموزش و تدریس قرار میگیرد.
گرایش مهندسی ژئوتکنیک
یکی از سختترین گرایشهای مهندسی عمران، گرایش مهندسی ژئوتکنیک است که برای بررسی اجزای زمین به منظور ساخت انواع سازههای بزرگ اهمیت دارد. به بیانی دیگر خطرناک بودن ساخت برجها و بناهای بزرگ بر روی زمینهای فرسود یا پوستههای در حال حرکت زمین، منجر به سختی و اهمیت این گرایش میشود.
به همین ترتیب، از دیگر گرایشهای مهندسی عمران میتوان به گرایش مهندسی راه و ترابری، گرایش مدیریت ساخت، گرایش سواحل و بنادر و سازههای دریایی و گرایش مهندسی سازههای هیدرولیکی نیز اشاره کرد.
بازار کار مهندسی عمران
اگر بخواهیم به صورت کلی بیان کنیم، مهندسی عمران بازار کار خوبی دارد؛ اما مانند هر رشته دیگری این بازار کار خوب وابسته به میزان تواناییهای فرد، علاقه او و حتی مدرک دانشگاهی وی است. در واقع این طرز تفکر غلط که در ایران نمیتوان شغل پیدا کرد یا مهندسی عمران یک رشته پسرانه است، چیزی جز بهانه نیستند، به این صورت که اگر خواستار کار باشید و از هیچ تلاشی برای یادگیری بیشتر و بهتر دریغ نکنید، میتوانید به صورت مستقیم و غیرمستقیم در مراکز مختلف مشغول به کار شوید. وزارت خانههای آموزش و پرورش، کشاورزی، فرهنگ و آموزش عالی، بانکها و طرح محاسبه، پیمانکاری اجرا و نظارات بر اجرا و.. از جمله مواردی هستند که آینده شغلی مهندسین عمران را رقم میزنند.
درآمد مهندسی عمران
برآورد حقوق واحد افراد تحصیل کرده در رشته مهندسی عمران بر اساس نوع کار، نوع شرکت، ساعت کاری، تواناییها و.. تقریبا غیرممکن است. چرا که میزان تجربه کاری و فعالیت شما در میزان درآمدتان تاثیرگذار است؛ اما به صورت کلی درآمد این حرفه در صورتی که مسیر را درست بروید و تمام تلاش خود را به کار بگیرید، میتواند قابل قبول و حتی عالی باشد.
وظایف یک دانشجوی مهندسی عمران
اگر یک دانشجوی مهندسی عمران هستید و به آینده شغلی مناسب خود فکر میکنید یا میخواهید در مسیر مهاجرت گام بردارید، لازم است از همان شروع دوره کارشناسی، یک سری از وظایف را به عنوان دانشجوی برتر انجام دهید تا موفقیت شما بیش از پیش تضمین شود.
مشارکت در پروژههای عملی
فعالیت در پروژههای عملی و آزمایشگاهی به تجربه عملی و توانمندیهای شما افزوده و رزومه شغلی و تخصص شما را نشان میدهد. نوشتن مقالههای علمی و تحقیقات نیز میتواند رزومه خوبی برای شما بسازد.
آشنایی با نرمافزارهای مربوطه
آموختن و استفاده از نرمافزارهای مرتبط با مهندسی عمران مانند نقشه خوانی، اجرای ساختمان، تهیه صورت وضعیت، Autodesk Revit ,AutoCAD ، ETABS، SAP2000 و … اهمیت زیادی در میزان علم و دانش شما از صفر تا صد مهندسی عمران دارد؛ چرا که توانایی شما در استفاده از تکنولوژی میتواند فاکتور مهمی در رزومه تحصیلی و شغلیتان باشد.
گسترش شبکه حرفهای
شرکت در کنفرانسها، نشستها، و جلسات حرفهای به ایجاد ارتباطات حرفهای کمک میکند و فرصتهای شغلی را افزایش میدهد.
تقویت زبان انگلیسی
بدیهی است که تقویت مهارتهای زبان انگلیسی برای موفقیت در مهاجرت و همچنین در ارتباطات حرفهای بسیار حیاتی به شمار میآید.
کسب گواهینامههای حرفهای
دریافت گواهینامههای مرتبط با حوزه مهندسی عمران از مراجع معتبری مانند مؤسسه تحقیق و توسعه خانه عمران، میتواند راهبردی مؤثر برای افزایش موفقیت شغلی شما باشد.
مطالعه مستمر
پیگیری تازهترین و بروزترین تحولات و فناوریهای مرتبط با مهندسی عمران به همراه افزایش دانش فنی و تخصصی، بهترین راه حل برای پیشرفت گام به گام و اثربخش است.
تعیین هدف حرفهای
برنامهریزی حرفهای و تعیین هدفهای شغلی به شما کمک میکند تا بهترین تصمیمات را برای پیشرفت حرفهای بگیرید.
آموزش مهارتهای ارتباطی
توسعه مهارتهای ارتباطی و تیمی، میتواند در محیط کاری و همچنین در مهاجرت به یک کشور دیگر به شما کمک کند تا فرد موثرتری جلوه کنید و به همین واسطه موقعیتهای کاری زیادی برای شما فراهم خواهد شد.
مهاجرت از طریق مهندسی عمران چگونه است؟
شرایط رشته مهندسی عمران برای مهاجرت به کشورهایی چون ترکیه، آلمان، کانادا، آمریکا، استرالیا، دانمارک و.. خوب است؛ منظور از خوب بودن شرایط مهاجرت این است که شما میتوانید با داشتن رزومه تحصیلی یا شغلی قابل قبول و مدرک زبان مورد نیاز، نسبت به مهاجرت اقدام کنید.
مهارتهای مورد نیاز برای خواندن رشته مهندسی عمران
اگر بخواهید صفر تا صد مهندسی عمران را بیاموزید، در وهله اول شاید هیچ پیش زمینهای نیاز نباشد، تنها دانستن ریاضیات پایه و کمی علاقه کفایت خواهد کرد، اما در مراحل بعدی متوجه خواهید شد که یک سری از مهارتهای علمی و فنی مانند مهارت کار کردن با گروه، مسئولیت پذیری، توانایی رهبری و مدیریت، مدیریت ارتباطات، مذاکره و حل اختلاف، درک نقشه، قضاوت مهندسی، محاسبات تقریبی ابعاد سازه، متره و برآورد، اجرای ساختمان و.. از جمله نیازهای اساسی برای یک مهندس عمران است که باید در زمینه ساخت و ساز فعالیت داشته باشد و به واسطه شغلش ارتباطات گستردهای نیز خواهد داشت.
در نهایت لازم است بگوییم که ما سعی کردیم از صفر تا صد مهندسی عمران را به صورت قابل فهم و کاربردی شرح دهیم تا علاقمندان این رشته بتوانند تصمیم درست را بگیرند؛ البته که مهندسی عمران یکی از فوقالعادهترین و بهترین زیرشاخههای مهندسی است که از گذشته تا کنون جامعه به آن نیاز داشته است.
دیدگاهتان را بنویسید