در رابطه با تئاتر شهر چه میدانید؟
فرقی نمیکند که شما طرفدار ادب، فرهنگ، هنر و معماری هستید یا نه. تقریباً میتوان گفت که تمامی ساکنین تهران و حتی اکثر ساکنین ایران، تئاتر شهر را میشناسد و اطلاعاتی در رابطه با این بنای فوقالعاده شگفتانگیز دارند. اگر شما به ادبیات نمایشی و تئاتر علاقه داشته باشید، سر و کارتان بیشتر با تئاتر شهر رقم خورده است و همین موضوع ممکن است باعث شده باشد تا اطلاعات شما در رابطه با این بنای فوقالعاده، گستردهتر باشد. به هر حال، ما در ادامه مقاله قصد داریم که به طور کامل برای شما در رابطه با این بنا و ویژگیهای آن صحبت کنیم و برای شما صفر تا صد روند ساخت و بهرهبرداری از این بنای فوقالعاده را شرح دهیم. اگر شما نیز دوست دارید بیشتر در رابطه با تئاتر شهر که در قلب تپنده تهران واقع شده بدانید، حتماً با ما تا انتهای محتوا همراه باشید.
تاریخچه تئاتر شهر
همان طور که همه شما میدانید، تئاتر شهر به عنوان یکی از تأثیرگذارترین و مهمترین مراکز هنری تهران محسوب میشود که در حال حاضر تئاترهای بیشماری در آن برگزار میشود. برای اولین بار در سال 1351 بود که این بنا افتتاح شد. به طور کلی روند ساخت آن پنج سال طول کشید. یعنی برای اولین بار در سال 1346 بود که روند طراحی و ساخت این بنا کلید خورد و 5 سال بعد، افتتاح شد و در دسترس عموم قرار گرفت. روند شروع ساخت این بنا نیز بیدلیل نبوده است. از حدود 4 دهه پیش از شروع روند ساخت، شاعران و هنرمندان زیادی دور هم جمع میشدند و گروههای تئاتر نمایشهای گوناگونی را برگزار میکردند. همین موضوع باعث شد تا مسئولین به فکر این بیفتند که با ساخت یک بنای مناسب، بستر را برای رشد فضای هنری بهبود ببخشند.
در ابتدا این بنا سالنهای چندانی نداشت، اما طی بازههای زمانی متفاوت، سالنهای تئاتر شهر افزایش پیدا کردند و این موضوع باعث شد تا این بنا در حال حاضر در زمینههای گوناگون و متنوعی مورد استفاده قرار بگیرد.
بررسی ویژگیهای معماری این بنا
پیشتر متوجه شدید که روند ساخت و افتتاح این بنا به حدود 50 سال پیش بازمیگردد. درست است که پیشینه ساخت این بنا آنقدر دور و دراز نیست. اما فاکتورها و مواردی مانند طراحی و معماری بنا و سبک ساخت آن، باعث شده تا این بنا در میراث فرهنگی کشور به ثبت برسد. طبق اطلاعات موجود، معماری که طرح اولیه این بنا را قلم زده، امیر علی سردار افخمی میباشد. طبق اطلاعات موجود، این معمار مشهور ایرانی با الهام گیری از برج طغرل و استفاده از انواع متفاوت کاشیها و آجرها، تلاش کرده تا بنای این سازه فوقالعاده شگفتانگیز را هر چه هنرمندانه تر رقم بزند. همین فاکتور باعث شد تا سوای از تئاترهای برگزار شده در این بنای فوقالعاده، بازدید از معماری و خود سازه این بنا نیز طرفداران زیادی داشته باشد.
در واقع میتوان گفت که در روند ساخت این بنا، تاریخچهای از سیر معماری ایران جای گرفته و همین موضوع باعث شده تا ما ایرانیان آشناپنداری خاصی با تئاتر شهر داشته باشیم. مساحت زیر بنای تئاتر شهر 5600 متر مربع است. قطر این بنا 34 متر و ارتفاع آن 15 متر میباشد. دانستن این اطلاعات میتواند به شما کمک کند تا شناخت بیشتری راجع به این بنای فوقالعاده داشته باشید.
تئاتر شهر شامل چه بخشهایی است
هنگامی که از بیرون بنای تئاتر شهر را نگاه میکنید، شاید حس کنید که این بنا تنها شامل یک سالن تئاتر میباشد. اما این تصور کاملاً اشتباه است. این بنا شامل سالن اصلی، سالن چهارسو، سالن سایه، پلاتوی اجرا، مرکز مطالعات قشقایی، دو تالار کوچک که هنوز بازگشایی نشدهاند، دو عدد کافهتریا و… میباشد. علاوه بر این موضوع، سالن تئاتر شهر تمامی تجهیزات مورد نیاز برای اجرای تئاتر را دارد. برای مثال، این سالن شامل صحنه گردان الکتریکی، سیستمهای آویز بالا کشنده، آسانسور، پرده متحرک، نورپردازی مناسب، سیستم کنترل صدای با کیفیت، پوشش آکوستیک و… میباشد. تمامی این موارد فاکتورها باعث شدهاند تا مجموعه تئاتر شهر به یک مجموعه بسیار کاربردی برای برگزار کردن بسیاری از نمایشها تبدیل شود.
تئاتر شهر کجاست؟
تئاتر شهر در مرکزیت شهر تهران واقع شده است. این بنا چسبیده به پارک دانشجو است و آدرس دقیق آن چهارراه ولیعصر میباشد. اگر کمی با تهران آشنایی داشته باشید، قاعدتاً همه شما میدانید که تئاتر شهر کجاست. علاوه بر این موضوع، این بنا آن قدر بنای مهم و مشهوری است که از هر کسی بپرسید، میتواند شما را برای رسیدن به آن راهنمایی کند.
آدرس: استان تهران- شهر تهران- خیابان انقلاب- چهارراه ولیعصر- پارک دانشجو
تئاتر شهر روی نقشه در زیر میتوانید مشاهده کنید
مسیر دسترسی به تئاتر شهر با وسایل نقلیه عمومی
مترو: ایستگاه چهارراه ولیعصر(تاتر شهر سابق) تقاطع خط 3 (قائم – آزادگان) و خط 4 مترو (ارم سبز – شهید کلاهدوز) است.
بی آر تی (BRT): از طریق بی آر تی های میدان آزادی-تهرانپارس ، «میدان تجریش-راه آهن» و «پارک وی-راه آهن» می توان به این مجموعه رسید.
تاکسی: به وسیله تاکسی هایی که در مسیر خیابان ولیعصر و خیابان انقلاب تردد می کنند .
تجسم هوش مصنوعی از تئاتر شهر
تئاتر شهر میتوانست اینگونه باشد! از هوش مصنوعی خواستیم که تجسم مجدد تئاتر شهر تهران با فضای سبزِ در تعامل بيشتر با شهر برامون ترسیم کنه؛
خبر گسترش تئاتر شهر
بعد از صحبت در رابطه با ویژگیها و تاریخچه این بنا، اجازه دهید برای شما در رابطه با خبر گسترش تئاتر شهر نیز اطلاعاتی ارائه کنیم. فاز جدید تئاتر شهر فازی است که به گفته مسئولین قرار است به زودی ساخت آن شروع شود. به واسطه قلب تپنده بودن این بنا در زمینه فرهنگ و هنر، قرار است که پروژهای با عنوان اجرای حریم تئاتر شهر انجام بگیرد که این پروژه میتواند تاثیرات زیادی در بهبود شرایط این بنای فوقالعاده داشته باشد.
حریم به تئاتر شهر میآید
لزوم ایجاد حریم در اطراف تئاتر شهر از سوی اهالی تئاتر بارها و بارها عنوان شد و گلههای بسیاری را به وزیران وقت ارشاد نیز داشتند که تئاتر شهر تنها یک ساختمان در دل تهران نیست و آرزوی هر شیفته و عاشق هنر تئاتر در کل کشور است که در آن به روی صحنه برود اما اگر به دادش رسیده نشود قطعا روزی باید شاهد تخریبش باشیم.
“حفظ حریم؛ قولی که عملی نشد”
رضا کیانیان هنرمند عرصه تئاتر و سینما در یک مصاحبهای با گله از نبود حریم در اطراف تئاتر شهر با یادآوری ساخت ایستگاه مترو در حریم مجموعهی تئاتر شهر، گفت: در آن دوره، تمام هنرمندان تئاتر و حتی زندهیاد آقای سمندریان در مجموعهی تئاتر شهر جمع شدیم و از شهرداری و مسوولان مترو خواستیم تا این ایستگاه را در حریم تئاتر شهر نسازند.
ما از آنها خواستیم این ایستگاه در ضلع دیگر پارک «دانشجو» ساخته شود و قرار هم بود چنین شود؛ اما متأسفانه این اتفاق نیفتاد و با ساخته شدن این ایستگاه، به زیبایی تئاتر شهر لطمه زده شد.در آن دوره، هنرمندان تئاتر میتوانستند بهدلیل این بدقولی، شلوغ کنند، اما نکردند و ما خیلی منطقی با این قضیه کنار آمدیم؛ ولی مترو نباید زیر حرف خود میزد. حال سالها از گلایه کیانیان میگذرد بعداز این گلایهها هنرمندان بسیاری با درد و دل فراوان از ایجاد حریم تئاتر شهر وجود دستفروشها در اطراف فرهنگیترین ساختمان تهران گفتند.
ساختمانی که دیگر تنها با شنیدن اسمش یاد تئاتر و ستارهایش نمیافتی، یاد دستفروشها ، بازار و ناهنجاری اجتماعی اطرافش میافتی.
حریم دیوار نیست
عدهای حریم را دیوار کشی قلمداد میکنند در صورتی که اگر پای حرف اهالی تئاتر و تئاتر شهر بنشینند متوجه میشوید مسئله دیوار کشی نیست بلکه حفظ یک ساختمان در مقابل گزندها و زخمهای است که در طی سالها خورده است. روزی از آتش کارتون خوابهای اطرافش در امان نیست و روزی دیگر از دعواها و آسیبهای که به ساختمان زده میشود و الان که پر شده است از دستفروشان در محوطه تئاتر شهر.
“تئاترشهر در سالهای نه چندان دور، حریم داشت”
مجموعه تئاترشهر در سالهای نه چندان دور، حریم داشت و اگر منظور ما از حریم همان حفاظت از مجموعه است که باید بگوییم متاسفانه دیگر وجود ندارد.
ضرورت وجود حریمی مشخص برای محیط پیرامونی مجموعهای چون تئاترشهر، امری اجتنابناپذیر است که متاسفانه سالها پیش بنا به تصمیماتی برداشته شد اما اکنون با توجه به شرایط بسیار نابهسامانی که بر محیط خارجی این مجموعه حاکم است، اجرای عملیات تعیین حریم امری ضروری و اجتناب ناپذیر است که باید هرچه زودتر کار آغاز شود.
تئاتر شهر چگونه میشود ؟
آنچه که میخواهند پیرامون تئاترشهر انجام دهند با اعلام وزارت ارشاد قرار است پیرامون تئاتر شهر حریم احداث شود؛ آنچه که میبینید تصویر سه بعدی این طرح است.
آسیب های وارده به تئاتر شهر
نمونهای از آسیبهای اجتماعی و صدمه به ساختمان، مجسمههای منحصر به فرد، قمه کشی و… به دلیل ورود افراد بزهکار در اطراف مجموعه تئاترشهر و نبود حریم امن برای مخاطب و هنرمند
ویدئو از پرویز گوهریراد
جمعبندی
تئاتر شهر بنایی فوقالعاده مهم چه از لحاظ معماری و چه از لحاظ فرهنگی میباشد. در واقع میتوان گفت که این بنا شناسنامهای برای ادبیات نمایشی ایران و تهران میباشد و وجود آن تا حد بسیار زیادی به این هنر جان و روح میبخشد.
خوشبختانه به واسطه قرار گرفتن این بنا در مرکزیت تهران، شما میتوانید به راحتی به تئاتر شهر دسترسی داشته باشید. مترو، اتوبوس و بیآرتی و حتی تاکسیها در سراسر شهر تهران میتوانند شما را به این بنای فوقالعاده برسانند. علاوه بر مشاهده تئاترهای برگزار شده در این بستر، شما امکان این را دارید تا از این بنا بازدید کنید. این بنا دارای کتابخانهها و سالنهای گوناگونی است که بازدید از هر کدام از آنها میتواند لذت خاصی را با خود برای شما به همراه داشته باشد. اگر به معماری علاقه دارید، مطمئن باشید که میتوانید لذت زیادی از بازدید از بخشهای متفاوت این بنای فوقالعاده ببرید و اطلاعات خود در رابطه با معماری این بنا را تا حد بسیار زیادی افزایش دهید. در یک کلام، میتوان گفت که تئاتر شهر به عنوان یکی از شاهکارهای موجود در ادبیات و معماری ایران شناخته میشود.
دیدگاهتان را بنویسید