گزارش وبینار نظام مهندسی 1 خرداد 1402
وبینار با عنوان نکات کاربردی در نظارت ساختمان در تاریخ اول خرداد 1402 با حضور خانم مهندس طباطبایی استاد محترم خانه عمران ، برگزار شد. در این وبینار راجع به نحوه عضویت در سازمان نظام مهندسی ساختمان اشاره شد و این که، آیا عضویت در نظام مهندسی برای اخذ پروانه اشتغال به کار لازم هست یا خیر؟
ایشان توضیح دادند که برای عضویت نیازی به ارائه مدرک نیست ولی برای دریافت پروانه اشتغال باید مدرک تحصیلی به همراه مدارک دیگر ارائه شود .در نتیجه موکول کردن عضویت به زمان بعد از قبولی در آزمون، باعث اتلاف وقت در حدود 6 ماهه شده و این به معنای از دست رفتن سهمیه و نوبت ارجاع کار به داوطلب در نظام مهندسی خواهد شد.
برای عضویت نظام مهندسی آیا گواهی موقت دانشگاه قبول هست یا خیر ؟ و تفاوت های ارائه گواهی موقت مدرک دانشگاهی با ارائه گواهی اصلی مدرک دانشگاهی توضیح داده شد. راجع به مراحل عضویت نظام مهندسی شامل آماده کردن مدارک، ارسال پستی یا آپلود مدارک ، پرداخت حق عضویت، صدور و ارسال کارت عضویت، توضیح داده شد.
در این وبینار، سامانه سپامک سامانه پروانه های اشتغال به کار مهندسین، کاردان ها و معماران تجربی ساختمان و سامانه پرداخت الکترونیکی تعرفه های مهندسان، معماران تجربی و کاردان ها و جایگاه آن ها در مراحل صدور پروانه وزارت راه و شهرسازی معرفی شد.
باید توجه کرد که برخی رویه ها در سازمان های نظام مهندسی استانها متفاوت است . ممکن است سامانه هایی جهت ارجاع کار گزارش نویسی و سایر نیازهای مهندسین در برخی استان ها وجود داشته باشد که با سایر مناطق متفاوت باشد .تنها بخش نامه ها و دستوراتی که توسط وزارت راه و شهرسازی به سازمان نظام مهدندسی کل ارائه می شود در همه نقاط کشور یکسان و لازم الاجرا است.
در ادامه، فرایند ارتقای پایه نظام مهندسی طبق ماده 11 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان توضیح داده شد و اینکه چگونه یک مهندس پایه 3 به مهندس پایه ارشد ارتقا پیدا می کند.
تعرفه ها توسط یک کمیته 5 نفره متشکل از وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی تعیین می شود و معمولا تا شش ماه اول سال، برای آن سال منتشر می شود.
به راه های مختلف کسب درآمد از پروانه اشتغال به کار مهندسان اعم از حقوقی نمودن پروانه، ثبت شرکت مشاور یا مجری و انجام کار نظارت یا طراحی یا اجرا و ملاحظات هر کدام اشاره شد. خانم مهندس طباطبایی در ادامه تاکید کردند که با تحقیق و تصمیم درست و با توجه به مسئولیتها و میزان درآمد هر صلاحیت به سمت فعالیت در آن حوزه بروید چون گاهی مسئولیت کار تا سالها بعد از اتمام آن برای شما باقیست.
بخش مهمی از وبینار به نکات و مسائل مربوط به حقوقی کردن پروانه اشتغال گذشت. ایشان تاکید داشتند که در ازای مبلغی ناچیز برای یکسال زیر بار مسئولیت گران سنگ نظارت نروید .
حقوقی کردن پروانه نظارت بدون اطلاع و شناخت کافی از فعالیت های شرکت مربوطه اصلا توصیه نمی شود. جهت ورود به این حوزه چند نکته مهم را فراموش نکنید :
1-با مراجعه به نظام مهندسی استان خود و مطالعه و تحقیق درباره سابقه شرکت مورد نظر اطلاعات کافی به دست آورید.
2- خودتان در فرآیند نظارت ها دخیل باشید و درخواست سابقه کار و بیمه داشته باشید .
در ادامه راجع به روند پرانه اشتغال به کار وزارت راه و شهرسازی شامل آزمون، عضویت نظام مهندسی و صدور پروانه در حدود نیم ساعت صحبت شد.
خانم مهندس طباطبایی در بخشی از وبینار راجع به پروژه هایی که به عنوان مهندس ناظر تک رشته ارجاع می شود و پروژه هایی که ناظر 4 رشته ای دارند و همچنین نقش و جایگاه مهندس ناظر هماهنگ کننده صحبت کردند و راجع به ارجاع کار بر اساس مبحث 2 مقررات ملی ساختمان توضیحاتی ارائه کردند.
در باب حق الزحمه و پاسخ به سوالات مرتبط با درآمد مهندسان به طور کلی صحبت شد . ایشان اشاره داشتند که : در برخی استانها روال پرداخت حق الزحمه به این صورت است که مبلغ کل نظارت به صورت یکجا از مالک دریافت شده و بعد از هر مرحله گزارش ناظر به حساب وی واریز می گردد.
اما در سایر استانها رابطه مالی مستقیما بین مالک و ناظر برقرار می شود که مشکلاتی به همراه خواهد داشت.
سپس در خصوص نکات بعد از دریافت پروانه اشتغال و شروع به کار نظارت مطالب مهمی مطرح شد .اینکه ناظر حرفه ای باید چند وجهی باشد .شیوه درست و اصولی گزارش نویسی در کنار اطلاعات فنی به ناظر کمک خواهد کرد تا کار خود را به درستی انجام داده و مستندات لازم را برای کار خود ایجاد نماید.
ناظر باید به مسائل حقوقی و قراردادی در حیطه مسئولیت و فعالیت خود اشراف کامل داشته باشد. سایت سازمان فایل ورد قرارداد را در اختیار ناظران قرار می دهد به این معنیست که ناظر می تواند در قراردادهای نظارت به صلاحدید خود برخی موارد را تغییر یا اصلاح کند.
هم چنین در باب بیمه نکاتی مطرح شد . خانم مهندس طباطبایی توصیه کردند درباره بیمه ها تحقیق و مطالعه داشته باشید و کلوزهای مناسب کار خود را بشناسید تا در زمان حادثه بتوانید بخشی از جبران خسارات را به آن بسپارید.
در ادامه سامانه خدمات مهندسی تهران ، سامانه ناظران و امکانات آن برای ناظران تهران و همینطور سامانه سازندگان نمایش داده شد و برخی تظیمات کارتابل ارجاع کار توضیح داده شد . توصیه شد که در انتخاب مناطق دقت خاص مبذول دارید و از انتخاب مناطقی که دسترسی و رفت و آمد به آنها برای شما دشوار است بپرهیزید.
شما می توانید در شهر محل سکونت خود و دو نمایندگی دیگر زیر مجموعه استان خود فعالیت نظارت داشته باشید.
در اواخر جلسه درباره نکات بعد از ارجاع کار و تایید آن صحبت شد و در پایان دو نمونه اشکال رایج در حوزه معماری به صورت عکس نمایش داده شده و نحوه تعامل با سازنده جهت رفع ایراد اجرایی و نحوه ارسال گزارش به سازمان مربوطه توضیحاتی ارائه شد.
در پایان جلسه پاسخ دهی به سوالات حاضرین توسط استاد محترم انجام شد.
جلسه با معرفی دوره آموزشی گام به گام تا نظارت حرفه ای ساختمان توسط همکاران خانه عمران ادامه پیدا کرده و نهایتا با قرعه کشی بین حاضرین در وبینار تخفیف ویژه جهت شرکت در این دوره به برندگان اهدا شد .
لینک اطلاعات و سرفصلهای دوره جامع گام به گام تا نظارت حرفه ای ساختمان
دیدگاهتان را بنویسید