مهندس باید بتواند از پروژه خود دفاع کند
گفت و گو با «حسین قاسمی» پذیرفته شده در آزمون کارشناسی رسمی دادگستری
مهندس باید بتواند از پروژه خود دفاع کند
زمینه اصلی فعالیت شما چیست و چند سال است که در حوزه عمران و ساختمان مشغول به فعالیت هستید؟
من فارغ الحصیل سال 1374 از دانشگاه صنعتی خواجه نصیر تهران هستم. تقریباً از دوران سربازی در سال 1375 در کارهای اجرایی حضور داشتم و از سال 74 تا 92 به مدت 25 سال در زمینه اجرا فعال بودم و فقط دو سال از این مدت در بخش نظارت حضور داشتم. در طول مدت اجرا هم با شرکتهای مختلف پیمانکاری و شخصی همکاری داشتم.
چه موضوعی باعث شد به سراغ شرکت در آزمون کارشناسان رسمی دادگستری بروید؟
از سال 1387 به عنوان کارشناس ماده 27 نظام مهندسی پروانه فعالیت گرفتم. در آن زمان قرار بود این کارشناسی به موزارات کارشناس رسمی دادگستری و قوه قضائیه صورت بگیرد و حتی بخشنامههایی هم صادر شد تا از کارشناسان ماده 27 نیز استفاده شود اما متاسفانه این موضوع علمی نشد. در ماده 27 پروندههایی که در نظام مهندسی با شکایت مالکان یا مهندسان ناظر به جریان می افتد مورد رسیدگی واقع میشد. در این چند سال پروندههایی به من ارجاع شد و زمانی که سر پروژه میرفتم حس خوبی داشتم و به این کار به مرور علاقه پیدا کردم. این حوزه فضای کاری جداگانهای نسبت به اجرا دارد و به همین دلیل به این فعالیت علاقه مند شدم. جالب است بدانید در این حیطه مهندس حسن زاده یکی از مهندسان باسابقه در نظام مهندسی تهران است که مهندسی را رها کرده و در ادامه وکالت خواندهاند. مدتی سرکلاس ایشان بودم و به همین دلیل تمایل پیدا کردم که این گرایش را هم تجربه کنم. حس میکنم به اندازه کافی سر اجرا بودم و حالا فضای کارشناسی میتواند برایم متنوع و جذاب باشد.
چه پروندههایی به شما ارجاع شده و چه تجربههایی از حضور در این پروندهها داشتهاید؟
در یک پروژه دیوار مهندس ناظر از همه کوتاهتر است و مالکان از مهندسان ناظر به دلایل مختلف شکایت کنند. گاهی دو مالک که با هم مشکل داشتند میرفتند از ناظر ساختمان بغلی شکایت میکردند! همیشه کاری که انجام میدادم این بود که نقشه ساخت را مشاهده میکردم که پروژه مطابق آن اجرا شده یا نه. همچنین گزارشهای مهندس ناظر را مشاهده میکردم که به موقع بوده یا نه؟ گزارش تخلف رد کرده یا نه؟ زمانی که ساختمان پلاسکو که فرو ریخت، قسمت شمالی که پاساژ بود آسیبی جزئی دید. مالکان آن بخش تصمیم به بازسازی گرفتند و من هم در این پرونده حضور داشتم و به عنوان کارشناس درباره امکان یا عدم امکان بازسازی اظهار نظر کردم.
در مجموع در اغلب پروندهها فعالیت من تطبیق نقشه با آنچه که اجرا شده بود، بود تا مشخص شود ناظر خلاف کرده یا نه.
اما در حوزه کارشناس رسمی دادگستری کار خیلی وسیعتر است
بله. الان هر کسی دعوایی داشته باشد شکایت به دادگاه میبرد و حوزه ساختمان هم مستثنی از این قاعده نیست.
- خیلی از افراد جامعه میانهای با کلانتری، دادگاه و هرچیزی که به نوعی ارتباطی با قانون داشته باشد ندارند و همیشه به گونهای عمل میکنند که اصطلاحاً پایشان به دادگاه باز نشود. حوزه کارشناسان رسمی دادگستری از جمله تخصصهایی است که ارتباط تنگاتنگی با قانون دارد و بعضاً در طول رسیدگی به یک پرونده که گاهی خیلی طولانی میشود، کارشناس نیز پا به پای پرونده حرکت میکند. شما با این بخش از کار کارشناسی مشکلی نداشتید؟
بله. مسوولیت کارشناس در این حوزه هم سنگین است اما من روحیات خاصی دارم. شاید اگر به گذشته برگردم به جای عمران بروم دنبال وکالت چون وسیعتر از عمران است.
- برای قبولی در این آزمون چطور تصمیم گرفتید که به سراغ کلاسهای آموزشی بروید؟
حضور در کلاس چهارچوبی را تعریف میکند که وقتی در آن شرکت میکنی مقید میشوی با کلاس جلو بروی. حس کردم اگر کلاس نباشد انگیزهام برای درس خواندم کم میشود. ضمن اینکه کسانی که تدریس میکنند تجارب زیادی دارند و قطعاً یک سری نکات به طور حتم فقط از طریق اساتید انتقال و تبادل میشود. با وجود اینکه این مباحث را خوانده بودم معتقدم اگر کلاس نبود قبول نمیشدم. در کارشناسی رسمی مباحث زیادی وجود دارد و نمیتوان مطمئن بود که سؤالها حتماً در یک چهارچوب مشخص میآید. مطالب هم سنگین است و زیاد! به همین دلیل باید کلاس باشد تا مدرس نکات مهم را به شما بگوید یا چکیدهای از مطالب مهم را برای شما مطرح کند که بتوانید سریعتر مطالعه کرد و طبیعتاً در آزمون موفق شوید.
چطور با خانه عمران آشنا شدید؟
با چند آموزشگاه تماس گرفتم و پس از پرس و جو از یکی از دوستان، به خاطر قدمت بیشتر خانه عمران به آن اعتماد کردم زیرا قطعاً فعالیت طولانی تجربیات بهتری را به همراه دارد. خانه عمران هم در این سالها به یک برند تبدیل شده و کسانی که برای تدریس در آن حضور پیدا میکنند، اساتید باتجربهای هستند.
چقدر آموزشهایی که در این دوره کسب کردید، دانش تازهای به شما اضافه کرد؟ آیا آنچه در این دوره آموختید، علاوه بر امکان شرکت در آزمون کارشناسان رسمی کارآیی دیگری برای شما داشت؟
من تجربه خیلی زیادی دارم و از همه شرکت کنندگان تجربه کاری بیشتری داشتم. خیلی از این مباحث را در اجرا دیده بودم. در دانشگاه هم این مطالب را خوانده بودم اما هیچ ذهنیتی نداشتم و نمیتوانستم این مباحث را لمس کنم. به خاطر همین درسهای تئوری در دانشگاه معمولاً در اجرا خیلی به درد نمیخورد و تجربه باید به دست بیاید و باید در سر اجرا این تجارب را کسب کرد که من آنها را کسب کرده بودم.
به نظر شما مهندسانی که اطلاعات حقوقی دارند ساختمانهای باکیفیتتری میسازند؟
به نظرم این دو موضوع ارتباطی با هم ندارد اما اطلاعات حقوقی کمک میکند که مسوولیت ها، حوزه اختیارها و وظایف را بدانیم تا به راحتی از کارمان دفاع کنیم. البته داشتن اطلاعات حقوقی میتواند اعتماد به نفس یک مهندس را نیز بالا ببرد.
- چقدر برگزاری آنلاین کیفیت مورد نظر شما را محقق کرد؟
کلاسهای آنلاین مزیت و معایبی دارد. مثلاً وقت ما کمتر در رفت و آمد تلف میشود و مدرس وقت بیشتری برای تدریس دارد. در کلاسهای حضوری سؤالها بیشتر مطرح میشود. تصور کنید اگر بیست نفر در طول کلاس سه تا چهار ساعته اگر بخواهند یک سؤال هم هرکدام بپرسند، زمان زیادی از کلاس گرفته میشود. البته در این کلاسهای آنلاین گاهی سؤالهایی مطرح میکردیم که استاد مشاهده نمیکرد یا طول میکشید سؤال را ببیند و پاسخ دهد.
- در این دوره ناظران کیفی در کنار اساتید حضور داشتند. آیا تجربهای از ارتباط با آنها داشتید و حضور آنها توانست به بهبود امر آموزش کمک کند؟
شخصاً از فعالیت این ناظران رضایت دارم. آنها کارها را پیگیری میکردند و حضورشان مؤثر بود. در نهایت هم این حرکت جمعی خیلی خوب نتیجه داد و درصد خوبی از شرکت کنندگان قبول شدند.
- و نکته پایانی؟
برای شرکت در این کلاسها و قبولی بهتر است دانشجویان خلاصه برداری کنند زیرا موقع آزمون دیگر وقت نمیکنند مثلاً ده تا آیین نامه را بخوانند. من خودم سه تا دفترچه خلاصه نویسی داشتم که آنها را دو روزه خواندم و خیلی تأثیر داشت و همین مسیر را به دیگران هم پیشنهاد میکنم.
دیدگاهتان را بنویسید