اکسل چیست ؟
اکسل (Microsoft Excel) یک برنامه مفید و قدرتمند برای آنالیز و مستند سازی داده ها است. این یک برنامه صفحه گسترده است که شامل تعدادی ستون و ردیف می باشد، جایی که هر تلاقی یک ستون و یک ردیف یک سلول نامیده می شود. هر سلول شامل یک نقطه داده یا یک قطعه اطلاعات است. با سازماندهی اطلاعات از این طریق، می توانید اطلاعات را راحت تر پیدا کرده و به طور خودکار داده ها مورد نظر را تحلیل و استخراج کنید.اما اکسل دقیقاً چیست؟ با خانه عمران همراه باشید.
نرم افزار اکسل چیست؟
اکسل یا MS Excel یک برنامه نرم افزاری است که در مجموعه Microsoft Office موجود است. این نرم افزار برای ایجاد صفحات گسترده استفاده می شود و اسنادی است که در آن داده ها در سطرها و ستون ها قرار می گیرند مانند یک جدول بزرگ!
به دلیل قابلیت استفاده متنوع و قدرت بالا، اکسل از زمان راه اندازی در سال 1985 به یکی از پُر کاربردترین برنامه های نرم افزاری در دنیای تجارت تبدیل شده است. در واقع، رنسانس محاسبات شخصی در دهه های 1980 و 1990 عمدتاً به دلیل کاربردهای فراوان اکسل و سایر نرم افزارهای صفحه گسترده بود.
اکسل ابزاری برای سازماندهی و انجام محاسبات روی داده ها است. این نرم افزار می تواند داده ها را تجزیه و تحلیل، آمار را محاسبه، جداول محوری را تولید و داده ها را به صورت نمودار یا جداول نشان دهد. به عنوان مثال، شما می توانید یک صفحه گسترده اکسل ایجاد کنید که بودجه ماهانه را محاسبه کرده هزینه های مربوطه را ردیابی و داده ها را بر اساس معیارها به طور تعاملی مرتب کند.
اهمیت نرم افزار اکسل
اهمیت Excel را می توان در واحدهای مختلف دپارتمانی که به شرح زیر استفاده می شود، مشاهده کرد:
1- رسم کردن
این برنامه نقش بسیار مهمی در نمودارسازی ایفا می کند، زیرا توانایی تولید نمودارهای متنوعی را دارد که ممکن است توسط بخش های مختلف برای نمایش داده های آماری به روش تصویری مورد استفاده قرار گیرد. از آنجا که فرمول ها و رویه ها در بسته گنجانده شده اند، ایجاد نمودار همیشه آسان بوده و باعث صرفه جویی در وقت می شود. برخلاف سایر برنامه های نمودار سازی، اکسل از لحاظ اقتصادی بسیار مقرون به صرفه است زیرا نقش های مختلفی را ایفا می کند و می تواند برای موارد مختلفی مورد استفاده قرار گیرد.
2- سازماندهی داده ها
داده ها اطلاعات خام و پردازش نشده ای هستند که باید به صورت سیستماتیک و سازمان یافته ذخیره شوند. این برنامه به کاربران امکان تنظیم جدول هایی را می دهد که در آن می توانند داده های خود را مرتب کرد. مزایای تشکیل داده با استفاده از اکسل توسط مدیرانی که همیشه اطلاعات زیادی دارند و باید مرتباً به روز شوند، بسیار ضروری است. جداول اکسل به مدیران کمک می کند تا روند پیشرفت آمارهای منفرد و همچنین ترکیبی مانند روند گزارش و پیچیدگی های محصول را مشاهده کنند.
3- برنامه نویسی
وقتی نوبت به برنامه نویسی می رسد، متوجه می شوید که اکسل تقریباً از همه برنامه های زبان برنامه نویسی که در ایجاد ماکرو استفاده می شود، پشتیبانی می کند. این کار حل توابع پیچیده را آسان کرده و در نتیجه کارایی در برنامه نویسی برای شرکت های خاص را افزایش می دهد. به طور کلی، مهارت بیشتر در اکسل به معنای داشتن آینده شغلی بهتر است.
جوانب مثبت و منفی اکسل
اکسل صفحه گسترده ای است که توسط مایکروسافت برای ویندوز، مک و اندرویند تنظیم شده است. این نرم افزاری است که در مجموعه آفیس مایکروسافت گنجانده شده است. ویژگی های آن شامل توانایی انجام محاسبات، ایجاد جداول محوری، استفاده از ابزارهای گرافیکی و ایجاد ماکرو است. اما این برنامه نیز مانند هر نرم افزار دیگر دارای فواید و معایب مختص به خود است.
مزایای برنامه اکسل
فواید این برنامه به شرح زیر است:
1- ذخیره آسان اطلاعات
درMS Excel ، ذخیره داده ها، انجام محاسبات، قالب بندی سلول ها و تنظیم طرح ها برای تولید خروجی و گزارش ها برای به اشتراک گذاری با دیگران آسان است. بسیاری از الگوها دستیابی به طیف گسترده ای از کارها را آسان می کنند.
2- تجزیه و تحلیل مقدار زیادی از داده ها
صفحه گسترده اکسل توانایی فرد را در تجزیه و تحلیل مقادیر زیادی از داده ها افزایش می دهد. این برنامه ابزارهای تحلیلی زیادی را برای آنالیز دقیق مقدار زیادی از داده ها فراهم می کند. با استفاده از ابزارهای قدرتمند فیلتر و مرتب سازی، می توان مقدار زیادی از داده ها را مرتب کرد. یافتن اطلاعات مورد نیاز برای فرد با این نرم افزار آسان تر خواهد بود و به تصمیم گیری های او کمک شایانی میکند. همچنین، فیلتر کردن داده های مکرر را از بین می برد و باعث صرفه جویی در وقت و تلاش فرد می شود.
3- مورد استفاده برای فرمول ها
مایکروسافت اکسل تمام توابع ریاضی و منطقی مانند جمع، تفریق، ضرب، تقسیم، میانگین و سایر را انجام می دهد. فرمول های بسیاری را ارائه می دهد که به افراد کمک می کند تا محاسبات ساده و پیچیده را در کمتری زمان حل کنند.
4- نمودهای گرافیکی داده ها
به کاربران این امکان را می دهد تا نمایش بصری داده ها و اطلاعات را ایجاد کنند. داده ها می توانند به صورت نمودارهای میله ای، ستونی و نموداری نمایش داده شوند. این کار به جذابیت بیشتر و تحلیل بصری اطلاعات کمک می کند.
5- امنیت بالا
پرونده های مایکروسافت اکسل می توانند برای امنیت با رمز عبور محافظت شوند. یک کاربر می تواند یک رمز ورود در فایل اکسل خود ایجاد کند و از این طریق امنیت فایل ها حساس خود را بالا ببرد.
معایب نرم افزار اکسل
جوانب منفی این برنامه عبارتند از:
1- صرف زمان زیاد
در مایکروسافت اکسل، وقتی داده ها را به صورت دستی وارد می کنیم، ممکن است زمان زیادی طول بکشد، به خصوص اگر داده های بسیاری برای وارد کردن وجود داشته باشند!
2- ویروسی شدن
در فایل اکسل می توان از طریق ماکرو به ویروس ها آلوده شد. ماکروها برنامه های کوچکی هستند که در صفحه گسترده MS Excel نوشته می شوند.
3- نمودارهای سفارشی
این یک نقطه ضعف بزرگ برای برنامه اکسل است و انواع مختلفی از قابلیت های نمودار را ارائه می دهد. سفارشی سازی قالب های استاندارد و ترکیب مجموعه داده های مختلف و انواع مختلف نمودار بسیار غیر استادانه هستند و طبیعی نیستند.
4- سخت برای استفاده
در برنامه های آموزشی اکسل، استفاده از آن برای برخی از کاربران هنوز دشوار است. اگرچه ایجاد فرمول ها، سلول های مرجع، کپی و چسباندن داده ها و صفحات گسترده آسان است اما تغییر و مدیریت دشوارتر می باشد.
ویژگی های برنامه اکسل
از جمله ویژگی های Ecxel عبارتند از:
1- سرصفحه و پاورقی را اضافه کنید
اکسل به ما این امکان را می دهد تا عنوان و پاورقی را در سند صفحه گسترده خود نگه داریم.
2- دستور را پیدا کرده و جایگزین کنید
این برنامه به ما اجازه می دهد تا داده های مورد نیاز (متن و اعداد) را در کتاب کار پیدا کنیم و همچنین داده های موجود را با داده جدید جایگزین کنیم.
3- محافظت از رمز عبور
به کاربر این امکان را می دهد تا با استفاده از گذرواژه دسترسی به اطلاعات، از پرونده های خود خود محافظت کند.
4- فیلتر کردن داده ها
فیلتر کردن یک روش سریع و آسان برای یافتن و کار با زیر مجموعه ای از داده ها در یک محدوده است. محدوده فیلتر شده فقط ردیف هایی را نشان می دهد که با معیارهایی که برای یک ستون مشخص کرده اید مطابقت دارد. اکسل دو دستور برای فیلتر کردن دامنه ارائه می دهد:
- فیلتر خودکار: برای معیارهای ساده شامل فیلتر با انتخاب است.
- فیلتر پیشرفته: برای معیارهای پیچیده تر کاربرد دارد.
5- مرتب سازی داده ها
مرتب سازی داده ها فرآیند چیدمان اطلاعات به ترتیب منطقی است. اکسل به ما اجازه می دهد تا داده ها را به ترتیب صعودی یا نزولی مرتب کنیم.
6- فرمول های داخلی
این برنامه فرمول های داخلی زیادی برای جمع، تقسیم، ضرب و سایر موارد را دارد. ما می توانیم طبق نیاز خود از این فرمول ها استفاده کنیم.
7- ایجاد نمودارهای مختلف (گزارش جدول محوری)
اکسل به ما این امکان را می دهد تا نمودارهای مختلفی مانند نمودار میله ای، نمودار دایره ای، نمودار خطی و سایر را ایجاد کنیم. این به ما کمک می کند داده ها را به راحتی تجزیه و تحلیل و مقایسه کنیم.
8- به طور خودکار نتیجه را ویرایش می کند
در صورت ایجاد تغییر در سلول، اکسل به طور خودکار نتیجه را ویرایش می کند.
9- حسابرسی فرمول
با استفاده از ممیزی فرمول می توان روابط بین سلول ها و فرمول ها را با پیکان های آبی به صورت گرافیکی نمایش یا ردیابی کرد. ما می توانیم نمونه های قبلی (سلول هایی که داده ها را به یک سلول خاص ارائه می دهند) یا افراد وابسته (سلول هایی که به مقدار سلول مشخصی بستگی دارند) را ردیابی کنیم.
آموزش برنامه اکسل
برای آموزش Excel می توانید از طریق پکیج آموزشی یا شرکت در کلاس های آموزشی در مؤسسات مختلف استفاده کنید. اما پیشنهاد ما ثبت نام در دوره آموزشی جامع نرم افزاز اکسل در خانه عمران است. در این دوره، مباحث آموزشی به شکلی کاربردی، اصولی و پویا ارائه می شود تا داوطلبان بتوانند از اکسل برای بهبود فعالیت های شخصی خود بهره کامل را ببرند.
نحوه آموزش اکسل در خانه عمران به شکل تیتر وار نخواهد بود! آموزش با طرح مثال و بر مبنای کاربرد ارائه می شود. این همان چیزی است که شما وقتی وارد بازار کار شدید و خواستید فعالیت های خود را به شکلی حرفه ای انجام دهید، به کارتان می آید. ارائه مشاوره، پاسخگویی به هرگونه ابهام، دریافت گواهینامه معتبر و دارا بودن کلاس های مجهز، تنها بخشی از مزایای شرکت در این دوره آموزشی است.
نسخه های مختلف اکسل
مایکروسافت اکسل در طول تاریخ خود چندین ورژن را به بازار معرفی کرده است. نسخه های مختلف این برنامه به همراه تاریخ انتشار به شرح زیر هستند:
نسخه های ویندوز اکسل:
- اکسل 2019 منتشر شده در سال 2018
- اکسل 2016 منتشر شده در سال 2016
- اکسل 2013 منتشر شده در سال 2013
- اکسل 2010 منتشر شده در سال 2010
- اکسل 2007 منتشر شده در سال 2007
- اکسل 2003 منتشر شده در سال 2003
- اکسل 2002 منتشر شده در سال 2002
- اکسل 2000 منتشر شده در سال 2000
- اکسل 97 منتشر شده در سال 1997
- اکسل 95 منتشر شده در سال 1995
- اکسل 5 منتشر شده در سال 1993
- اکسل 4 منتشر شده در سال 1992
- اکسل 3 منتشر شده در سال 1990
- اکسل 2 منتشر شده در سال 1987
نسخه های Mac:
- اکسل 2019 منتشر شده در سال 2018
- اکسل 2016 منتشر شده در سال 2016
- اکسل 2011 منتشر شده در سال 2011
- اکسل 2008 منتشر شده در سال 2008
- اکسل 2004 منتشر شده در سال 2004
- اکسل 2001 منتشر شده در سال 2001
- اکسل 2000 منتشر شده در سال 2000
- اکسل 98 منتشر شده در سال 1998
- اکسل 5 منتشر شده در سال 1993
- اکسل 4 منتشر شده در سال 1992
- اکسل 3 منتشر شده در سال 1990
- اکسل 2.2 منتشر شده در سال 1989
- اکسل 1.5 منتشر شده در سال 1988
- اکسل 1 منتشر شده در سال 1985
کلام آخر
سرانجام، دانش مایکروسافت اکسل در اکثر سازمان های مدرن برای دستیابی به مهارت امری بسیار حیاتی است. بسیاری از سازمان ها می خواهند سوابق منظم و به روز محصولات، برنامه ها و فعالیت های خود را ثبت کنند. بنابراین افرادی که در ایجاد یا ارائه داده های اکسل تبحر دارند، به عنوان دارایی های یک سازمان در نظر گرفته می شوند. بنابراین، آموزش نرم افزاز اکسل از مقدماتی تا پیشرفته می تواند از نظر ایجاد چشم انداز شغلی بسیار سودبخش و مفید باشد.
دیدگاهتان را بنویسید