صنعت ساختمان در تمام نقاط جهان متشکل از مشاغل و تخصص های گوناگونی است که به تناسب نیاز و اهمیت، هر کدام جایگاه ویژه ای برای خود کسب کرده اند، در این صنعت بیش از ده ها شغل متنوع وجود دارد که هر کدام دارای تخصص و مهارت ویژه می باشد، برخی شغل ها به تناسب نیاز در هر مقطع از یک پروژه ورودی داشته، خدمات لازم را انجام داده و سپس از پروژه خارج می شوند. ولی بعضی از مشاغل در صنعت ساختمان بخاطر اهمیت های ویژه از منظر های کیفیت کار، کنترل و نظارت، وجوه اقتصادی و مالی، بطور ماندگار از ابتدا تا انتهای پروژه حضور مستمر یا مقطعی دارند. این موضوع معرف این مطلب است که مشاغل خاصی مورد توجه و نیازمندی پروژه و کارفرمایان هستند که بدون آن ها انجام پروژه امکان پذیر نمی باشد.
شغل کارشناس دفتر فنی بعنوان یکی از کلیدی ترین مشاغل صنعت ساختمان شناخته می شود، این شغل در واقع جایگاهی سه وجهی در پروژه ها دارد و این موضع بدان معنی است که در سه رکن عمومی پروژه کارفرما، مشاور و پیمانکار جایگاه ویژه ای دارد، با توجه به سهم درگیری سه رکن پروژه به تناسب کارشناس دفتر فنی نیز دارای مسئولیت های متنوعی می باشد، عموم فعالیت های دفتر فنی در چند رسته معرفی می گردند که عبارتند از: امور قرارداد و صورت وضعیت، امور متره برآورد، ارزیابی و بررسی فنی مواد ومصالح، تجهیزات مورد استفاده، نقشه کشی و آرشیو فنی پروژه، عموما در پروژه های بزرگ به تناسب حجم عملیات تعداد کارشناسان بیشتر از یک نفر درگیر فعالیت ها می شوند ولی در پروژه های کوچکتر عموما تمامی رسته های ذکر شده در بالا توسط یک نفر مهندس عمران یا معمار انجام خواهد گرفت. در واقع یک کارشناس دفتر فنی حرفه ای شخصی است که بتواند تمامی فرآیند های مورد نیاز دفتر فنی را کاملا و بدرستی و دقت بالا انجام دهد. اهمیت ویژه این شغل این است که عموما تمامی دیتاهای تولید شده در پروژه از قبیل احجام مواد و مصالح مورد نیاز اجرا، کارکرد پیمانکاران و رسیدگی به ادعاهای آنان توسط کارشناس دفتر فنی کنترل می گردد و خروجی ایشان بعنوان مبنای تصمیم گیری مسئولین و مدیران خواهد بود، لذا در صورت اشتباه و خطا در محاسابات صدمات جبران ناپذیری به پروژه وارد خواهد شد
شایستگی های مورد نیاز
خروجی این شغل در هر رکنی از پروژه توسط رکن دیگر چه بالادست و چه پائین دست کنترل خواهد شد، بعنوان مثال خروجی دفتر پیمانکار در حوزه درخواست کالا ، الزاما توسط مشاور بایستی کنترل و تائید گردد و در نهاین توسط دفتر فنی کارفرما بررسی و تائید نهائی شود. لذا دقت بالا، ریز بینی در موارد مورد بررسی کارشناس دفتر فنی بعنوان یکی از ویژگی های خاص این شغل شناخته می شود، مورد بعدی با توجه به حجم بالای فعالیت های دفتر فنی سرعت عمل با دقت در تهیه خروجی های مورد نیاز نیز از ویژگی های قابل ملاحضه کارفرمایان در خصوص این شغل می باشد. علاوه بر موارد ذکر شده بالا یک کارشناس حرفه ای دفتر فنی می بایستی تسلط کامل به تمام استاندارد ها و آئین نامه های فنی و اجرائی پروژه در حوزه فعالیت خود داشته باشد، در عموم موارد تصمیم گیری کارفرمایان در خصوص خرید و بکارگیری مواد و مصالح خاص، تکنولوژی های نوین و تجهیزات مورد نیاز پروژه نظر فنی و ارزیابی کارشناس دفتر فنی جزو عوامل تعیین کننده تصمیم گیری خواهد بود. در آخرین ویژگی این شغل مورد قابل توجه شناخت پیش نیاز و پس نیاز هر فعالیتی در حوزه کار دفتر فنی است، این امر بدین معناست که فرآیند های کاری دفتر فنی به تنهائی کاربردی ندارد و می بایست توسط فعالیت های پیش نیاز و پس نیاز تعریف گردد، لذا آشنائی کامل کارشناسان این حوزه به موارد فوق بسیار الزامی و یک ویژگی منحصر بفرد است.
الزامات کلیدی شغل
کارفرمایان و پروژه های این شغل
مخاطبان این شغل در سطح کشور، عموما کلیه پروژه های عمرانی و غیر عمرانی بوده که بیشترین آن دخیل در پروژه های ساخت و ساز متعارف و غیر متعارف شهری، صنعتی، کارخانه ، خط تولید، نفت و گاز و پتروشیمی، ابنیه راه سازی، سد سازی را شامل می گردد، همچنین در تمامی شرکت های خارجی درگیر پروژه های ساخت و ساز در هر صنعتی که باشد جایگاه شغلی Technical office Engineer مورد نیاز بوده و میتوان از سایت های کاریابی بین المللی محدوده فعالیت این شغل پرکاربرد را مشاهده نمود. عموما به تناسب سطح فعالیت در شرکت های پیمانکاری شغل کارشناس دفتر فنی بسیار پر کاربرد و دارای درآمد مناسبی برای عموم مهندسین عمران خواهد داشت.
اشخاصی که توانمندی ورود در چند وجه این شغل را دارند عموما بسیار موفق تر از ما بقی کارشناسان این حرفه می باشند، در واقع جذابیت این شغل برای کارفرمایان Multi Task بودن نفرات دفتر فنی به تناسب فعالیت های متنوع آن می باشد که علاوه بر متمرکز بودن فعالیت ها به روی یک نفر و یا افراد محدود تر، هزینه های بالاسری کارفرمایان را نیز کاهش خواد داد.
برای شروع کسب مهارت در این شغل لازم است بر اساس شرایط شما، دانش و مهارتهایی که دارید و همچنین نیازی که پروژه ها دارند، برنامه آموزشی مهارتی شما تنظیم میگردد و این کار در مشاوره های شغلی صورت میگرد. قطعا برای هر فرد یک پیشنهاد منحصر به فردی لازم است تا بتواند برایش راه گشا بوده و در کمترین زمان، بیشترین تاثیر را داشته باشد.
پس از گذراندن این برنامه آموزشی و مهارتی، به شایستگی ها و قابلیتهایی دست میابید که شانس شما را در جذب بازار کار افزایش دهد و درصورتیکه از بانک اطلاعاتی کارفرمایان موسسه بهره مند شوید، تا حد زیادی امکان ورود به حرفه را خواهید داشت. این پکیج های شغلی علاوه بر توسعه مهارتهای فردی، قابلیتهای تخصصی تان را افزایش داده و پس از شروع بکار نیز میتوانید با کسب مهارتهای پیشرفته تر، مسیر ارتقای حرفه ای خود را طی نمایید.
برای کلیه مهندسان عمران که تمایل دارند وارد بعنوان کارشناس دفتر فنی وارد حوزه صنعت ساختمان شوند، پکیج زیر پیشنهاد میشود که البته بایستی بر اساس مشاوره شغلی، جزییات این پکیج و میزان آن مشخص تر شود و مهارتهای تکمیلی در کنار آن به شما ارائه گردد.
1- دانش عمومی شامل اطلاع از الزامات شغلی، چالش ها و مسیر ارتقای آن
2- مهارتهای پایه عمومی که بر اساس آن بتوانید در رزومه نویسی، مصاحبه ها، تهیه گزارشات، نحوه پرزنت، تعامل موثر و کار تیمی شایستگی لازم را کسب نمایید
3- مهارتهای تخصصی پایه شامل نقشه خوانی، متره و برآورد، امور پیمان
4- مهارتهای تخصصی نرم افزاری پایه شامل Excel و Auto Cad
5- سایر مهارتها بر اساس مشاوره شغلی و متناسب با شرایط متقاضیان
پس از گذراندن این پکیج آموزشی و مهارتی، دانش پژوهان برتر به کارفرمایان معرفی شده تا بر اساس نیاز آنها و شرایط بازار کار، شانس جذبشان به حرفه بیشتر شود
همچنین پس از شروع بکار و گذشت زمان، بجهت توسعه شغلی، پکیج های آموزشی و مهارتی پیشرفته تر متناسب با نیاز هر فرد در مشاوره های شغلی به آنها ارائه میگردد.