صنعت ساختمان در تمام نقاط جهان متشکل از مشاغل و تخصص های گوناگونی است که به تناسب نیاز و اهمیت، هر کدام جایگاه ویژه ای برای خود کسب کرده اند، در این صنعت بیش از ده ها شغل متنوع وجود دارد که هر کدام دارای تخصص و مهارت ویژه می باشد، برخی شغل ها به تناسب نیاز در هر مقطع از یک پروژه ورودی داشته، خدمات لازم را انجام داده و سپس از پروژه خارج می شوند. ولی بعضی از مشاغل در صنعت ساختمان بخاطر اهمیت های ویژه از منظر های کیفیت کار، کنترل و نظارت، وجوه اقتصادی و مالی، بطور ماندگار از ابتدا تا انتهای پروژه حضور مستمر یا مقطعی دارند. این موضوع معرف این مطلب است که مشاغل خاصی مورد توجه و نیازمندی پروژه و کارفرمایان هستند که بدون آن ها انجام پروژه امکان پذیر نمی باشد.
شغل محاسب سازه یکی از پرکاربرد ترین مشاغل صنعت ساختمان می باشد، عموما یک بسته شغلی مجموعه مهارت ها و دانش لازم برای احراز یک شغل مشخص در صنعت ساختمان می باشد، با توجه به جذابیت و کاربردی بودن محاسب سازه، متقاضیان و علاقه مندان آن بایستی شرایط احراز آن را مطابق یک مدل شایستگی آموزشی کسب نمایند تا بتوانند جایگاهی موثر و ماندگار در صنعت برای خود ایجاد نمایند. محاسب سازه حرفه ای کسی است که بتواند درک خوبی از طرح و نیاز معماری و تاسیسات پروژه داشته، رفتار سازه ای را بشناسد، سازه را مدل سازی نموده، آنالیز، تحلیل و طراحی نماید و نقشه های گویا، با جزییات کامل و با رویکرد اقتصادی تهیه نماید. یک محاسب زمانی حرفه ای محسوب میشود که علاوه بر دانش و تخصص فنی مورد، مهارتهای عمومی شغل را نیز دارا باشد، این بخش از الزامات شغل مستقل از دانش و تجربه فنی بوده و عموما در بخش دانشی شامل اطلاع از جایگاه شغل، ارتقای آن و چالشها بوده ودر بخش مهارتی شناخت ابعاد شخصیتی و رفتار معقول( متواضع، مهربان و در حین حال با وقار)، مهارتهای ارتباطی، مهارتهای نوشتاری، کارتیمی ، پرزنت مناسب و قدرت متقاعد سازی … می باشد
شایستگی های مورد نیاز
این شغل نیازمند شایستگی هایی می باشدکه بعضی از آنها با آموزش، تمرین و کسب تجربه حاصل شده و بعضی می بایست بطور نهادینه در ظرف شخصیتی و روحی متقاضی ورود به این شغل وجود داشته باشد، ولی بطور خاص عموم محاسبان سازه در بخش متقاعد سازی کارفرمایان، تنظیم قرارداد های طراحی، مدیریت جلسات طراحی، بروز بودن پیشنهادات سیستم های سازه ای، مدیریت اقتصادی طرح، عملیاتی بودن و اجرائی بودن طرح با توجه به جزئیات سازه ای نیاز به تقویت و بهبود دارند و عموما آموزش و ارتقاء رتبه شغلی به همراه انتقال تجربه از مهندسان حرفه ای این شغل راهکاری تاثیر گذار در این حوزه خواهد بود.
الزامات فنی و حقوقی بر اساس نظام مهندسی
الزامات کلیدی شغل
کارفرمایان و پروژه های این شغل
مخاطبان این شغل در سطح کشور،عموما کلیه پروژه های عمرانی و غیر عمرانی بوده که بیشترین آن دخیل در پروژه های ساخت و ساز متعارف و غیر متعارف شهری، صنعتی، کارخانه ، خط تولید، نفت و گاز و پتروشیمی، ابنیه راه سازی، سد سازی را شامل می گردد، همچنین در خارج از کشور نیز مانند کانادا، استرالیا، آمریکا، و اروپا نیز به تناسب محدوده مقرارتی و قانونی از مهندسین عمران با گرایش محاسبات دعوت به کار می گردد، لازم بذکر است در هر کشوری به تناسب ساختار نظام مهندسی دوره هایی بایستی گذارنده شود که الزامات قانونی یک مهندس محاسب سازه در آن کشور اخذ گردد، بعنوان مثال در کشور کانادا مهندس سازه می بایستی مجوز P.Eng که مخفف کلمه professional Engineer یا همان مهندس ماهر می باشد را اخذ نماید و مجوز کار در شغل محاسب سازه را کسب کرده تا بتواند فعالیت مهندسی خود را رسما شروع بنماید.
در لایه دوم شرکت های مهندسین مشاور، کارفرمایان بخش خصوصی، سازمان ها و ارگان های دولتی مرتبط با صنعت ساختمان ، کارخانجات ساخت و نصب اسکلت جزو مخاطبان مستقیم محسبان سازه می باشند. حقیقتا گستردگی تاثیر گذاری این شغل و حرفه به حدی است که برای عموم مهندسین عمران که تمایل و قابلیت محاسبات را دارند جذاب بوده و بر طیف گسترده ای از صنعت ساختمان تاثیر گذار می باشد.
برای شروع کسب مهارت در این شغل لازم است بر اساس شرایط شما، دانش و مهارتهایی که دارید و همچنین نیازی که پروژه ها دارند، برنامه آموزشی مهارتی شما تنظیم میگردد و این کار در مشاوره های شغلی صورت میگرد. قطعا برای هر فرد یک پیشنهاد منحصر به فردی لازم است تا بتواند برایش راه گشا بوده و در کمترین زمان، بیشترین تاثیر را داشته باشد.
پس از گذراندن این برنامه آموزشی و مهارتی، به شایستگی ها و قابلیتهایی دست میابید که شانس شما را در جذب بازار کار افزایش دهد و درصورتیکه از بانک اطلاعاتی کارفرمایان موسسه بهره مند شوید، تا حد زیادی امکان ورود به حرفه را خواهید داشت. این پکیج های شغلی علاوه بر توسعه مهارتهای فردی، قابلیتهای تخصصی تان را افزایش داده و پس از شروع بکار نیز میتوانید با کسب مهارتهای پیشرفته تر، مسیر ارتقای حرفه ای خود را طی نمایید.
برای کلیه مهندسان عمران که تمایل دارند وارد بعنوان کارشناس طراح وارد حوزه صنعت ساختمان شوند، پکیج زیر پیشنهاد میشود که البته بایستی بر اساس مشاوره شغلی، جزییات این پکیج و میزان آن مشخص تر شود و مهارتهای تکمیلی در کنار آن به شما ارائه گردد.
1- دانش عمومی شامل اطلاع از الزامات شغلی، چالش ها و مسیر ارتقای آن
2- مهارتهای پایه عمومی که بر اساس آن بتوانید در رزومه نویسی، مصاحبه ها، تهیه گزارشات، نحوه پرزنت، تعامل موثر و کار تیمی شایستگی لازم را کسب نمایید
3- مهارتهای تخصصی پایه شامل طراحی سازه به روش دستی و محاسبات سرانگشتی
4- مهارتهای تخصصی نرم افزاری پایه شامل Excel و Etabs&Safe
5- سایر مهارتها بر اساس مشاوره شغلی و متناسب با شرایط متقاضیان
پس از گذراندن این پکیج آموزشی و مهارتی، دانش پژوهان برتر به کارفرمایان معرفی شده تا بر اساس نیاز آنها و شرایط بازار کار، شانس جذبشان به حرفه بیشتر شود
همچنین پس از شروع بکار و گذشت زمان، بجهت توسعه شغلی، پکیج های آموزشی و مهارتی پیشرفته تر متناسب با نیاز هر فرد در مشاوره های شغلی به آنها ارائه میگردد.