گفت و گو با یکی از پذیرفته شدگان در آزمون کارشناسی رسمی دادگستری
کارشناس رسمی دادگستری لباسی زیبا بر تن مهندسی است
گفت و گو با «سید ابراهیم کمانی نژاد» پذیرفته شده در آزمون کارشناسی رسمی دادگستری
- زمینه اصلی فعالیت شما چیست و چند سال است که در حوزه عمران و ساختمان مشغول به فعالیت هستید؟
من در رشته عمران عمران تا مقطع کارشناسی تحصیل کردم. چهارده سال است در زمینه عمران کار اجرایی انجام میدهم. تاکنون در شرکتهای مختلفی فعالیت کردهام و در حال حاضر در حوزه سازههای آبی با چند شرکت پتروشیمی در بوشهر همکاری میکنم.
- خیلی از افراد جامعه میانهای با کلانتری، دادگاه و هرچیزی که به نوعی ارتباطی با قانون داشته باشد ندارند و همیشه به گونهای عمل میکنند که اصطلاحاً پایشان به دادگاه باز نشود. حوزه کارشناسان رسمی دادگستری از جمله تخصصهایی است که ارتباط تنگاتنگی با قانون دارد و بعضاً در طول رسیدگی به یک پرونده که گاهی خیلی طولانی میشود، کارشناس نیز پا به پای پرونده حرکت میکند. شما با این بخش از کار کارشناسی مشکلی نداشتید؟
در حوزه عمران افراد پس از تحصیلات دانشگاهی و اشتغال به کار ممکن است به سراغ ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد بروند تا به نوعی حرفه و فعالیت خود را ارتقا داده و آن را وزین کنند. به نظر من شرکت در آزمون رسمی کارشناسان دادگستری به نوعی وزین کردن و رسمی کردن این حرفه است و شاید بتوان آن را به پوشیدن کت شلوار تشبیه کرد. اغلب افراد شاغل در حرفه عمران هم این زمینه مرتبط با کارشناسی رسمی را دوست دارند. البته رشته عمران جذاب است و پُردردسر اما دردسرها زیبایی خاصی دارد!
- آیا تاکنون در پروژههایی که داشتید تجربهای از مواجهه یا همکاری با کارشناس رسمی دادگستری هم داشتهاید؟
بله. گاهی پیش آمده در پروژه ای به دلیل اختلاف میان کارفرما، مالک یا پیمانکار موضوع به داوری یا کارشناسی ارجاع شده است. گاهی هم پرونده به نظام مهندس ارجاع شده تا بر اساس نظر کارشناس دادگاه رای دهد.
- شما در بوشهر فعالیت میکنید و این منطقه به واسطه مجاورت با بندر و همچنین منطقه اقتصادی عسلویه به عنوان یکی از قطبهای اقتصادی ایران جزو بخشهایی است که اجرای پروژههای ساختمانی در آن پیچیدگیهای خاصی دارد. در چنین شرایطی معمولا چه اختلافهایی در اجرای پروژهها رخ میدهد؟
پروژههایی که من در آنها فعالیت داشتهام گاهی از کف دریا یا دل زمین آغاز میشود و به مرور بالا و بالاتر میآید. در چنین شرایط خاصی گاهی اختلافها بر سر نحوه اجرا و گاهی بر سر قیمتها است. گاهی میان اجزا مختلف پروژه اختلاف بر سر فصل مشترکها است. مثلا کاری قبلا انجام شده و صورتجلسه نشده و حالا فرد یا پیمانکار جدیدی آمده تا کار را ادامه بدهد. گاهی ممکن است قیمت گذاری صحیح و قانونی صورت نگرفته باشد و این مساله به محل اختلاف تبدیل شود.
- شما در سالهای گذشته هم تجربه شرکت در این آزمون را داشتید
بله. سال ۱۳۹۰ در این آزمون شرکت کردم اما متاسفانه در آزمون شفاهی مردود شدم.
- برای قبولی در این آزمون چطور تصمیم گرفتید که به سراغ کلاسهای آموزشی بروید؟
من هم مانند اغلب افراد فعال در حوزه ساخت و ساز در حیطه کاری خودم اطلاعات فراوانی دارم اما برای قبولی در چنین آزمونی نیاز داشتم تا اطلاعاتم تکمیلتر و پختهتر شود که خانه عمران و دوره آموزشاش این امکان را در اختیارم گذاشت.
من شاغل هستم و وقتم بسیار محدود است. برای چنین آزمونی که منابع خاصی ندارد یا منابع آن خیلی گسترده است، یا باید خیلی وقت گذاشته و منابع زیادی را مطالعه کرد که این کار خیلی طولانی و وقت گیر میشود. راه بهتر این است که راهنمای خوبی باشد که نکاتی را به ما بگوید و بتوانیم از ان استفاده کنیم و در زمان موجود به نتیجه برسیم که خانه عمران این کار را برای ما انجام داد.
- چطور با خانه عمران آشنا شدید؟
از گذشته نام خانه عمران را شنیده و فعالیتهایش را دیده و تعریف آن را شنیده بودم. این مجموعه واقعا اساتید باتجربه و خوبی دارد.
- مباحث آزمون چقدر به منابعی که آموزش داده شده بود نزدیک بود؟
بسیار زیاد. برخی دروس صد درصد همانی بود که آموزش داده بود.
- چقدر آموزشهایی که در این دوره کسب کردید، دانش تازهای به شما اضافه کرد؟ آیا آنچه در این دوره آموختید، علاوه بر امکان شرکت در آزمون کارشناسان رسمی کارآیی دیگری برای شما داشت؟
بله. مثلا وقتی یک مهندس اطلاعاتی درباره کانون کارشناسان دریافت میکند و با قوانین آشنا می شود قطعا این مساله در کارش تاثیر خواهد داشت. همچنین اگر در پروژهای مشکلی پیش آمد و پرونده به دادگاه ارجاع شد، با اطلاعات به دست آمده در طی این دوره میتوان با نحوه مواجهه با کارشناس،طرح استدلال،ارائه گزارش و… آشنا شد تا حق و حقوقمان به دلیل بی اطلاعی تضییع نشود. همچنین این آزمون میتواند در نکات اجرایی یا درسهای تخصصی رشته عمران نوعی باز آموزی برای شرکت کنندگان به دنبال داشته باشد.
- در این دوره ناظران کیفی در کنار اساتید حضور داشتند. آیا تجربهای از ارتباط با آنها داشتید و حضور آنها توانست به بهبود امر آموزش کمک کند؟
به دلیل شرایط خاص کشور این دوره به صورت آنلاین برگزار شد و ناظران کیفی نقش بسیار مهمی در بهبود و کیفیت دوره داشتند. آنها با در اختیار گذاشتن منابع، بارگذاری دروس، کمک به شرکت کنندگان و… فرایند آموزش را تسهیل کردند. برای من هم که گاهی به دلیل مشغلههای کاری نمیتوانستم در کلاس شرکت کنم حضور این پشتیبانها بسیار مهم بود.
- و نکته پایانی؟
از خانه عمران تشکر میکنم و امیدوارم در دورههای بعدی بتوانم شرکت و از مباحث دیگر این مجموعه استفاده کنم.
دیدگاهتان را بنویسید