مهندس عمران موفق کیست ؟
بسیاری از دانشجویان و تازه فارغ التحصیلان رشته عمران از خود می پرسند: «چگونه یک مهندس عمران موفق شویم؟» پاسخ به این پرسش هم راحت است و هم دشوار! راحت از این نظر که انسان برای رسیدن به موفقیت باید تلاش کند، دشوار از این نظر که راه رسیدن به موفقیت چیست.
این مهم در مورد مهندسان عمران نیز کاملاً صادق است. یک مهندس عمران موفق اول از هم باید دانش آکادمیک بالایی داشته باشد، سپس با حضور در بازار کار تا می تواند بر تجربیات خود بیافزاید. اما بیایید در مورد تبدیل شدن به یک مهندس عمران موفق صحبت کنیم؛ با خانه عمران همراه باشید.
مهندس عمران کیست ؟
یک مهندس عمران فعالیت هایی از جمله ساخت جاده، پل، سد، تونل، ساختمان مسکونی و تجاری و موارد مشابه را طراحی و نظارت می کند. مهندس عمران کسی است که با چهار سال تدریس در مقطه کارشناسی می تواند در دفتر فنی یا در کارگاه مشغول به کار شود. او می تواند با شرکت در آزمون نظام مهندسی، صلاحیت ورود به بازار کار مهندسان را دریافت کند و حق امضاء و مهر داشته باشد. به این صورت می تواند در حوزه محاسبات، نظارت و اجرا وارد شود.
مهندس عمران می تواند در گرایش های زیر در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کند:
- سازه
- زلزله
- ژئوتکنیک (خاک و پی)
- مهنسی و مدیریت ساخت
- راه و ترابری
- حمل و نقل
- مهندسی سواحل، بنادر و سازه های دریایی
- مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی
- مهندسی و مدیریت منابع آب
- مهندسی محیط زیست
- مهندسی خطوط راه آهن
- پدافند غیر عامل
- ساختمان های هوشمند
گرایش های مقطع دکترا نیز به شرح زیر هستند:
- سازه
- زلزله
- آب و سازه های هیدرولیکی
- راه و ترابری
- سواحل بنادر و سازه های دریایی
- مدیریت منابع آب
- حمل و نقل
- مدیریت ساخت
- محیط زیست
مهارت های مورد نیاز برای یک مهندس عمران موفق
مهارت های زیر برای متخصصانی که متعهد به یافتن موفقیت در زمینه مهندسی عمران هستند ضروری است:
1- مهارت علمی و فنی
پایه و اساس هر شغلی مهندسی، به ویژه رشته مهندسی عمران، درک و دانش علمی است. این شامل شیمی، فیزیک، زیست شناسی و علوم کامپیوتر است. دانشجویانی که این روزها در رشته های مهندسی عمران رقابت می کنند، می توانند از دانش بالایی برخوردار شوند. زیرا دوره کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری کمک می کند تا پایه علمی قوی به دست آورند. این مهم حتی بعدها با شرکت در آزمون نظام مهندسی می تواند به معنای ورود به حرفه مهندسان باشد.
2- مهارت های ریاضی
درک اصول ریاضیات برای وظایف روزمره و روال عادی یک مهندس عمران موفق ضروری است. دانشجویان برای موفقیت به عنوان یک مهندس عمران باید درک کاملی از جبر، حساب، مثلثات و هندسه داشته باشند. در برخی از زمینه های تخصصی مانند مهندسی حمل و نقل و مهندسی منابع آب، درک اساسی از آمار، یک امتیاز مثبت محسوب است.
3- مهارت های ارتباط نوشتاری
مهندسین عمران در هر سطح باید بتوانند از طریق گزارشات و مکاتبات، به روشی روشن و مختصر با دیگران ارتباط برقرار کنند. غالباً، آنها با متخصصان دیگری در زمینه های مختلفی مانند معماران، کارفرمایان و سایر تکنسین ها و تجار ارتباط دارند. جنبه های دیگر این شغل ممکن است نیاز به برقراری ارتباط با مقامات منتخب، شهروندان و سایر افرادی داشته باشد که ممکن است سابقه فنی مهندسی یا علمی نداشته باشند. این ارتباط متنوع، مهندسان عمران را ملزم می کند تا برای بسیاری از مخاطبان خود مطالبی قابل فهم و سرراست بنویسند.
4- مهارت های ارتباط شفاهی
مهارت اساسی دیگر برای تبدیل شدن به یک مهندس عمران موفق ارتباط شفاهی است. این مستلزم امکان گوش دادن به مشتری ها، مسئولان، اعضای تیم و سایر افراد ماهر برای درک مؤثر نگرانی ها و درخواست های آن ها است. مهارت های تکلم قوی نیز برای مهندسین عمران لازم و ضروری است تا بتوانند به طور خلاصه اطلاعات فنی و پیچیده ای را برای همکاران و سایر دست اندرکاران پروژه خود توضیح دهند.
6- مهارت های سازمانی
یکی از وظایف اصلی مهندس عمران موفق، نظارت و ارزیابی پیشرفت کار در یک محل کار است. این شامل اطمینان از مطابقت کارکنان با اسناد طراحی، برنامه های پروژه و سایر قوانین و مقررات است. مهندسان عمران دارای مهر و امضاء نیز تنها کسانی هستند که می توانند نقشه های پروژه های مختلف را تأیید و امضاء کنند. مسئولیت کارهای مختلف، فعالیت همزمان روی چندین پروژه، سازماندهی اطلاعات پروژه، مدیریت تیم ها و تخصیص منابع به این معنا است که مهندسان عمران باید مهارت های سازمانی را به خوبی باید بگیرند.
7- حل مسئله
حل مسئله یکی دیگر از مهارت های حیاتی برای تبدی شدن به یک مهندسی عمران موفق است. در طی مراحل مختلف یک پروژه مانند برنامه ریزی و ساخت، مهندسان با تعدادی از متغیرهایی روبرو می شوند که بر پیشرفت و نتیجه یک پروژه تأثیر می گذارند. این زمانی است که مهندسان باید مهارت ها، تحصیلات و تجربیات خود را به کار بگیرند تا راه حل های ایمن و مقرون به صرفه ای را برای مسائلی که هنگام پیگیری یک پروژه پیش می آید، پیدا کنند.
8- تصمیم گیری و اعتماد
در حالی که به عنوان رهبر و مدیر یک پروژه کار می کنید، یک مهندس عمران موفق هنگام تصمیم گیری باید اطلاعات موجود، اهداف متناقض سازنده، اخلاق حرفه ای، مسئولیت های مالی و امنیت را در نظر بگیرد. آن ها برای اتخاذ تصمیماتی روشن و مؤثر، باید به خود و تیم هایی که با آنها کار می کند، اعتماد کافی داشته باشند. همچنین، هنگامی که اشتباهاتی انجام می شود، مهندسان باوجدان مسئولیت را می پذیرند، از اشتباهات خود درس می گیرند و پروژه را در مسیر جدیدی هدایت می کنند.
نکات مهم برای تبدیل شدن به یک مهندس عمران موفق
- سعی کنید مفاهیم پشت هر مبحث را درک کنید.
- تا آنجا که ممکن است بیشتر فعالیت های فوق برنامه مرتبط با رشته خود را انجام دهید.
- تمرکز خود را روی مقررات ملی و آئین نامه ها بگذارید و آن ها را کاملاً بیاموزید.
- بزرگ ترین نرم افزار مربوط به رشته مهندسی عمران را بیاموزید. در یک مرکز آموزشی ثبت نام کنید یا از فیلم های آنلاین برای مطالعه استفاده کنید.
- در اوقات فراغت خود در یک شرکت مهندسی یا زیر نظر هر متخصصی، شغلی نیمه وقت بگیرید یا به عنوان کارآموز کار کنید.
- کتاب های مهندسی عمران و سایر منابع مربوط به شغل خود را جمع آوری کنید و از همکاران خود کمک بگیرید.
- انتظار نداشته باشید که همه چیز در کار عالی باشد، فرضیات و روش های تجربی را بیاموزید. اگر می خواهید یک مهندس عمران موفق شوید، باید یاد بگیرید که تجربه حرف اول را می زند.
- بازده ای هزینه در مهندسی عمران بسیار مهم است. در پایان روز، همه چیز در مورد هزینه است. بنابراین، هزینه های مربوط به مواد، نیروی کار، حقوق، اجاره تجهیزات و سایر را بیاموزید، مهندسی که در زمینه کارایی هزینه خبره باشد مطمئناً در کار خود موفق خواهد بود.
- در نرم افزارهای مورد استفاده رشته مهندسی عمران مهارت کسب کنید. تمام ترفندهای کوچک را بیاموزید تا کار را به طور کامل در زمان مناسب خود انجام دهید.
- با استانداردهایی که دفتر فنی برای طراحی، خرید، فاکتور، سفارش کار و سایر استفاده می کند، آشنا شوید.
- بیاموزید که شهر شما در مورد منطقه بندی، قراردادها، مصوبات، مجوزها، نقشه های ساخت و ساز و سایر چگونه کار می کند.
- همه می دانند که آغاز کار سخت ترین مرحله در مهندسی عمران است. در صورت نیاز از راهنمایی های افراد متخصص کمک بگیرید.
- یک نگرشی مثبت داشته باشید، افرادی که دارای نگرش مثبت و نگرش من می توانم انجام دهم هستند، می توانند سریع تر موفق شوند.
- حضور فیزیکی در کارگاه ساختمانی می تواند دید اجرایی به شما بدهد. کتاب ها و فرضیات تنها در حد تئوری مفید هستند. اما کار اجرایی دید مهندسی به شما می دهد.
- کاری بیشتر از حد توان خود را قبول نکنید!
- از اشتباهات خود بیاموزید و سعی کنید در هر مرحله بهتر از قبل باشید.
- سعی کنید اسم و رسم خوبی در محل کار برای خود فراهم کنید. این موضوع در آینده شغلی و ارتباطی شما مؤثر خواهد بود.
- با افرادی که در شرکت های دیگر، پیمانکاران، کارمندان، اتحادیه های کارگری، تأمین کنندگان و سایر کار می کنند دوستی خوبی ایجاد کنید. ایجاد تماس در این کار بسیار مهم هستند.
- پیشنهادات کاری جذاب را دنبال کنید و تنها به یک کار همیشگی بسنده نکنید.
نیازهای عملی و کارگاهی یک مهندس عمران موفق
برخی موارد زیر را برای تبدیل شدن به یک مهندس عمران موفق را انجام دهید:
1- آزمایش های مصالح ساختمانی
یک مهندس عمران خوب باید دانش مناسبی در مورد آزمایش های مختلف مصالح ساختمانی داشته باشد. برخی از آزمون های مهم در زیر ذکر شده اند:
- تست بتن: تست افتادگی، تست فشرده سازی، آزمایش کشش تقسیم، صدا و سایر موارد
- تست خاک: آزمون هسته برش، آزمون تراکم، آزمون جایگزینی شن و ماسه، آزمایش سه محوری، آزمایش تلفیق و سایر موارد
- تست قیر: آزمون شکل پذیری، آزمون نقطه نرم شدن، آزمایش شدت جذب، تست نفوذ و سایرموارد
2- آزمایش های خاک
قبل از شروع ساخت و ساز، آزمایش های مختلف خاک برای تعیین میزان نشست و پایداری خاک انجام می شود. بنابراین به عنوان یک مهندس عمران موفق، باید دانش کافی در مورد این تست ها که در سایت انجام می شود داشته باشید.
3- استفاده از ابزار نقشه برداری
استفاده از ابزارهای نقشه برداری مانند دستگاه تئودولیت نیز یک دانش اجباری برای هر مهندس عمران است. این ابزارها برای علامت گذاری و اندازه گیری در پروژه های ساختمانی و به ویژه راهسازی استفاده می شوند.
4- مقررات ملی ساختمان
هر کشور مشخصات ایمنی استاندارد یا به اصطلاح مقررات ملی ساختمان مختص به خود را دارد. تمام ساخت و سازهای جدید باید با رعایت تمام قوانین و روش های ذکر شده در مقررات اجرا می شوند. در غیر این صورت، احتمال خرابی یک سازه بالا خواهد رفت.
5- قدرت نقشه خوانی
نقشه خوانی ساختمان یک مهارت ضروری برای همهۀ مهندسان عمران است. قرائن نقشه مشخصات مورد نیاز برای اجرای یک پروژه را فراهم می کند. هر مهندس ناظر، محاسب و مجری باید قدرت تجزیه و تحلیل نقشه ها و طرح ها را داشته باشد.
6- کنترل کیفیت
کنترل کیفیت با کاهش هزینه های اضافی، سود پروژه را تضمین می کند. بنابراین شما باید یک دانش اساسی در زمینه کنترل کیفیت داشته باشید.
7- در زمینه مدیریت زمینه
آگاهی از شیوه کار اجرایی، بتن ریزی، قالب بندی، آرماتوربندی، سفت کاری، نازک کاری، اقدامات ایمنی و سایر موارد یک جنبه اساسی برای یک مهندس عمران موفق است.
کلام آخر
به عنوان یک مهندس عمران، شما باید بدانید که از رشته تحصیلی خود چه می خواهید و دنبال چه چیزهایی هستید. هدفتان چیست؟ می خواهید در دفتر فنی کار کنید یا در کارگاه ساختمانی، به پروژه های راهسازی علاقه دارید یا ساختمان سازی! به دنبال هر چیزی که هستید، مهم است که مهارت علمی و ارتباطی خود را افزایش دهید. یک مهندس عمران موفق کسی است که بتواند بهترین کار را در بهترین زمان و با صرفه اقتصادی مناسب انجام دهید.
دیدگاهتان را بنویسید